6

I am new to Tezos and I installed yesterday a node to run in the Alphanet environment. I want to ask if it is normal that the node is taking too long to synchronize (Current head at block 45000 after almost one day). Is there any way to accelerate the process? Another issue is that the node stops sometimes unexpectedly. This is an example of the error resulting in the issue.

error

Does anyone understand the problem? And is there any way to avoid that?

8

To accelerate the process you need a fast internet and a good ssd since synchronization is heavy on I/O.

You should also add the main peers to your node, @utdrmac shared a shell script for that: https://gist.github.com/utdrmac/2125a8514960e163837e86bc934f19b6, change to alphanet peers and that script will connect to them.

If you tried all of that and still no luck, try making a vpc on aws or digitalocean and synchronize the node there with what I explained above.

For mainnet you can use QuickSync to accelerate the synchronization, they update it weekly.

About the error, make sure everything is updated.

| improve this answer | |
  • I can confirm that having a reliable internet connection and a decent ssd will definitely ease your life and save you a lot of time trying to figure out what is going wrong with the node. I ran into the same issues as reported by @amzid until I switched to a high-performing ssd. – cryptodad Mar 4 '19 at 15:03

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.